torsdag 16. april 2015

Næringslivet trenger kapital!



Bærebjelken i norsk næringsliv er de små og mellomstore bedriftene. Dette er et dynamisk, skapende og innovativt næringssegment – de produserer og absorberer ideer og produserer innovasjon i alle bransjer. De er i liten grad mottakere av de store, nasjonale virkemidlene. Skal vi greie å få tatt ut potensialet i dette segmentet, skal vi greie å få til dette grønne skiftet som presser seg frem i norsk næringsliv, er det helt nødvendig å intensivere satsingen mot disse bedriftene.

Tilgang på risikokapital er en av de desidert største utfordringene for fylkets næringsliv og en viktig grunn til at mange bedrifter med stort vekstpotensial ikke greier å ta det siste steget. Venstre har presset på regjeringen for å få plass et tidligfasefond for gründerbedrifter, foreløpig uten uttelling. Vi vil fortsette å presse regjeringen slik at vi får på plass det gjødslet som trengs for vekst. Slik tidligfasekapital må ikke bare komme innovative teknologi- og industribedrifter til gode. Også tjenesteleverandører, kulturnæringer og andre sektorer med høyt verdiskapingspotensial må kunne komme i betraktning for et slikt nasjonalt fond. Det styrende prinsippet skal være at det er lønnsomheten som er det bærende element i vurdering av kandidater.

I flere fylker foregår det i dag prosesser for å få på plass lokalt forankrede næringsfond i samarbeid mellom offentlige og private. Dette er fond som skal drives etter næringsmessige prinsipper, som kjenner det lokale næringslivet, det lokale og internasjonale markedspotensialet og drar nytte av spisskompetanse fra eksperter fra ulike bransjer. Etablering av et slikt fond står også i Buskerud Venstre sitt program.

Vi må jobbe for å plass nasjonale insentiver til lokal investeringsfond. Dette vil redusere risikoen for lokale investorer og styrke fondene slik at de kan jobbe langsiktig og strategisk. for  Dette vil være et viktig grep for å øke hastigheten på det grønne skiftet og for å sikre fremtidens verdiskapning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar